Etapy siewu pszenicy

Nie wszyscy o tym wiedzą, ale pszenica jest najbardziej wymagającym zbożem pod względem jakości gleby oraz jej przygotowania do siewu i wegetacji. Jest tak pomimo faktu, że pszenica należy do zbóż najbardziej rozpowszechnionych i znajdujących najszersze zastosowanie konsumpcyjne. Zebrane ziarna stanowią bazę do produkcji najpowszechniejszej białej mąki, którą wykorzystuje się w każdej kuchni do pieczenia, zaciągania zup oraz sosów czy przyrządzania makaronów i klusek. Wokół pszenicy trzeba trochę pochodzić, aby efekty były optymalne.

Pierwszy etap, o którym musi pamiętać każdy rolnik, to odpowiednie przygotowanie gruntu. Glebę na polu należy poddać pewnym zabiegom użyźniającym. Wskazane jest bronowanie, które pozwoli wyeliminować część chwastów, które w późniejszym okresie mogłyby zagrozić uprawom. Należy pamiętać, aby nie korzystać z brony ani wałowania na polach, gdzie występuje perz.

To chwast, który pod wpływem takich działań uległby rozmnożeniu, a tego przecież nie chcemy. Generalnie sposób przygotowania gleby zależy od tego, jakie rośliny uprawiano w niej wcześniej. Zanim będzie można wysiać pszenicę na polu, należy wykonać tak zwane nawożenie przedsiewne. W jego trakcie ziemia zostaje nasycona odpowiednią ilością kluczowych pierwiastków – azotem, fosforem oraz potasem.

To jaką ilość nawozu zastosować jest uzależnione od kondycji gleby, którą wcześniej powinniśmy ustalić. Dzięki prawidłowemu nawożeniu zboże lepiej się ukorzeni na jesień i dobrze przetrzyma zimę. Sam wysiew powinien odbywać się w optymalnym terminie, który bywa różny w zależności od regionu upraw oraz warunków atmosferycznych.