Jęczmień jary – zabiegi w okresie wegetatywnym

Wszystkie gatunki zbóż rosnące na polskich polach są narażone na pewne negatywne czynniki, które można uznać za uniwersalne. Generalnie wszystkie rośliny są narażone na podobne problemy związane chociażby z aktywnością grzybów, pleśni oraz specyficznych chorób atakujących wlaśnie florę. W przypadku rolników dbałość o zdrowie swojej hodowli jest szalenie ważne, ponieważ zależy od tego jakość plonów, a w dalszej perspektywie zyski po zakończonych żniwach. To oznacza, że należy pochylić się nad zbożem z troską. Jęczmień jary należy do najczęściej uprawianych zbóż w naszym kraju. W obiegu znajdują się jego różne odmiany, między innymi Atico, Mercade lub Tocade. Specyfiką jęczmienia jest najkrótszy spośród zbóż uprawnych cykl wegetacji.

Ma to ten plus, że statystycznie roślina ta jest w mniejszym stopniu narażona na rozwój groźnych drobnoustrojów, ponieważ mają one po prostu mniej czasu na wzrost. Mimo to jęczmień może borykać się z aktywnością grzybów i jak wskazują wyniki badań, straty wynikłe z ataku grzybów są coraz większe. Dlatego jednym z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych jakie musi wykonać rolnik w stosunku do jęczmienia jarego jest oprysk za pomocą fungicydów. To specjalnie skomponowane preparaty, których zadaniem jest walka z grzybami. Można sięgać po nie interwencyjnie, gdy zauważymy problem, ale równie istotna jest profilaktyka. Rozwojowi grzybów można postawić granicę już na etapie wysiewu, który nie powinien być zbyt gęsty. Większe odległości pomiędzy kłosami skutkują lepszą przewiewnością, a to krzyżuje grzybom szyki.